Att förebygga att en fuktskada uppstår kan spara dig som villaägare både bekymmer och pengar. De förebyggande åtgärderna är en viktig del av ditt liv som husägare. Här får du en guidning om vilka delar av ditt hus som är mest utsatta för fukt och tips på vilka förebyggande åtgärder du bör göra.
Fukt är en villaägares fiende nummer ett
Att huset får fuktskador är nog många husägares mardröm. Fukt kommer oftast utifrån och skador uppstår över tid. Med rätt åtgärder och underhåll kan du undvika fuktskador på ditt hus.
Tänka dig att ditt hus är som en sluten låda. Det är där “lådan” kommer i kontakt med omgivningen, mark och luft, som riskerna är som störst.
Eftersom lådans yttre på olika sätt är isolerad från omgivningen, d.v.s kall utanpå, varm inuti, så ökar fuktriskerna om det sker en fukttransport ut i konstruktionen. Detta innebär att det kraven är höga på att dessa konstruktioner är fuktsäkra.
Nedan får du tips på förebyggande åtgärder för de 4 mest kritiska delarna av ett hus där fuktskador kan uppstå.
Krypgrund
Krypgrund innebär ett grundläggningssätt där huset vilar på låga grundmurar med ett hålrum under huset. Normalt är detta utrymme ventilerat med uteluft och kallas därför uteluftventilerad krypgrund. Man har använt den här konstruktionen under lång tid och det förr hette det ”torpar-grund”.
Ventilation av krypgrunden är lika både sommar och vinter så det som styr fuktförhållanden i grunden är uteklimatet. När det är kallt ute kyler ventilationsluften marken i grunden. Denna markkyla finns kvar på sommaren när varm och fuktig luft ventileras in i grunden.
Det är när den luften svalnar av som den relativa fuktigheten stiger. Detta kan orsaka kondensutfall både på blindbotten och på markytan. Alltså, även i en korrekt utförd grund utan vatten som läcker in eller fuktavgivning från marken sker detta. Det vill säga att en uteluftventilerad grund är fuktig under sommaren.
Vatten och fuktig utomhusluft kan alltså orsaka problem med fukt och i värsta fall orsaka en fuktskada.
Detta kan du göra för att förebygga att fuktskada uppstår via krypgrunden
- Säkerställ en god dränering, antingen genom rör eller med grusdiken. Marken ska luta bort från grunden för att vatten inte ska rinna mot huset.
- Tillse att stuprören fungerar och att det inte ligger löv och skräp i hängrännor och stuprör. Deras funktion är att leda bort vatten från huset.
- Ha inga rabatter eller planteringar intill krypgrunden. Jord binder fukt som kan komma in i grunden över tid.
- Isolera eventuella kallvattenledningar. Då slipper du den kondens som annars bildas på dessa ledningar.
- Genom att gräva bort organiskt material, fylla upp med grus och därefter placera åldersbeständig plast över håller du markfukten borta i krypgrunden. Observera att plasten bör ligga på ett material som dränerar väl, förslagsvis stenfraktion i form av grus eller makadam.
- Tillslut utrymmet under sommaren och öppna upp igen när temperaturen sjunker till ca 5 grader. Då får grunden ventilation och ges möjlighet att torka upp.
Har du redan problem med grunden kan du behöva sanera grunden och därefter installera en luftavfuktare som reglerar fukten.
Vinden
Tvärtemot grunden är det under vintertid som fuktskador på vinden oftast uppstår.
Det finns tre saker som du ska titta efter på din vind:
- Mögel
- Blånad
- Röta
Mögel luktar illa och är oftast enklast att upptäcka. Svartmögel syns tydligt då det blir svarta prickar, vitmögel ser mer ut som damm och är lite svårare att kunna se.
Blånad orsakas av svamp och visar sig genom färgförändring av trä som kan tränga in genom hela trätjockleken.
Rötskadat trä kännetecknas av att träet är mjukt och kan smulas sönder. Vid kraftiga angrepp bildas ofta kubliknande mönster och trät får en brunaktig färg.
Fuktskador på vinden uppstår genom:
- Utomhusluft
- Inomhusluft
- Läckage
Varm inomhusluft kan leta sig upp på vinden och bilda kondens när den möter vindens kalla ytor. Problemen kan också bero på att fukt som ventileras in på vinden kondenserar mot kalla ytor pga kallutstrålning. Detta kan naturligtvis också bero på att ditt tak läcker
Tänk också på att isoleringen gör vinden kallare och fuktig inomhusluft kan kondensera mot yttertakets insida.
Förbygg fuktskador på vinden
Säkerställ följande:
- Bra isolering och tätning av vindsbjälklaget
- Vattenavledande åtgärder – ett tätt tak och hängrännor med stuprör
- Fuktskydd mot bostaden med plastduk eller ångbromsduk
- Tillför värme – med hjälp av produkter som kombinerar styrd ventilation och tillför värme kan du hantera fukten som ventileras in
- Använda avfuktare
- Mät regelbundet fukthalten på vinden
Tak och fasad
Skador på tak eller fasad är en vanlig anledning till att fukt kommer in i husets konstruktion. Vanliga orsaker till det är väder som stormar, skyfall och snö. Säkerställ att huset ytskikt är intakt och att det inte finns någon risk för att vatten läcker in.
Förebyggande åtgärder tak
- För tegeltak bör du regelbundet kontrollera takpannorna och takpappen.
- Rensa bort mossa från taket då detta binder fukt.
- Se till att genomföra underhåll utifrån det material du har på taket.
- Rensa hängrännor och stuprör minst en gång på hösten och våren, tillse att de har rätt lutning på 2,5-5 millimeter per meter.
- Kontrollera skorstenen minst en gång per år. Särskilt viktigt är plåten mellan tak och skorsten.
Underhåll och förebyggande åtgärder fasad
- Tvätta fasaden och håll den ren från växter.
- Kontrollera att fönsterblecken är i gott skick och leder vattnet bort från fasaden.
- Kontrollera att alla tätningslister runt fönster och dörrar. Dessa torkat med tiden och har kortare livslängd i utsatta lägen, speciellt mot söder.
- Se över kitt på fönster och beslag på fönster och dörrar, samt utför nödvändigt underhåll som målning.
Köket – en kritisk punkt för fuktskada inne i huset
Köket är den mest kritiska punkten inne i huset när det kommer till risk för skador orsakade av fukt (gäller även badrum/våtutrymmen). Här är några saker du ska tänka på och kontroller så att inte läckage uppstår:
- Anslutning av diskmaskin. Tömningsslangen ska vara fäst i något fast.
- Avstängningsventil för vattnet på diskbänken.
- Underlägg så att du ser om det börjar läcka, gäller även under kyl och frys.
- Kontrollera väggars ytskikt (t ex kakel) så att detta är intakt.
Sammanfattning – förebygga fuktskada
En del av att vara villaägare handlar om att underhålla sitt hus. Att förhindra att en fuktskada uppstår är en av de viktigaste uppgifterna. De delar av huset du ska kontrollera regelbundet är:
- Krypgrund
- Vinden
- Tak och fasad – ytskiktet
- Kök och våtrum
Skapa en underhållsplan för året så att du vet när det är gjort senast men även när det är dags igen. På det viset håller du ditt hus i gott skicka i många år framåt.
Vill du ha hjälp med åtgärder eller vad du behöver göra med just ditt hus? Jag är byggkonsult med 25 års erfarenhet av olika typer av hus och konstruktioner samt vilka åtgärder det kräver för att förebygga fuktskador.