hem@h3k.se  |  070-606 50 02

Bygga hus billigt

Att bygga hus billigt är kanske inte möjligt, men du kan absolut hålla nere kostnaderna på flera sätt. Framförallt kan du med rätt kunskap och noggrann planering spara in på ett antal saker under byggnationen. 

Drömmer du om att bygga nytt hus, men känner att kostnaderna står i vägen?

En nybyggnation innebär ofta en relativt stor kostnad. Men det behöver inte kosta en förmögenhet. Tänk dock på att aldrig göra avkall på kvaliteten, ditt hus ska hålla i många år. Men det finns ett antal saker som påverkar kostnaden. I många fall handlar det om att har rätt kunskap och att veta vad dokument, beslut och olika faser innebär under projektet.

Några exempel på kostnader som alltid uppstår vid byggnation av ett hus:

Börja alltid din planering med att göra en budget. Så snart du har koll på vilka kostnaderna bli så kan du också se var du kan skära ner. Bland annat materialval, fasad, tak, kök är sådant där du ofta kan påverka kostnaden en hel del.

Bygga hus billigt – 3 tips

img-2

För att du ska kunna hålla nere kostnaderna och bygga så billigt som möjligt så är de här tre tipsen en bra utgångspunkt:

  1. Planera noga: Planering och budget är avgörande för att minimera kostnaderna. Ta dig tid för detta Innan du påbörjar byggprojektet. Börja med att sätta din budget samt identifiera dina behov och önskemål för huset. Utgå från den budget du satt när du funderar på vad du vill ha. Detta hjälper dig att undvika onödiga utgifter och misstag längs vägen. Det är även bra om du funderar kring framtida behov som skulle kunna kräva utbyggnad eller förändringar av huset. 
  2. Kloka materialval: Vad du väljer för material kan påverka kostnaderna avsevärt. Tänk ekonomiskt och jämför priser mellan olika fabrikat eller märken. Ibland kan det finnas betydande prisskillnader med likvärdig kvalitet. Överväg att återbruka byggmaterial eller produkter i mån av möjlighet. Exempelvis trä, dörrar, fönster eller köksinredning. Detta hjälper dig bygga till ett lägre pris och bidrar även till en mer hållbar byggprocess.
  3. Gör det själv: Att utföra vissa arbetsmoment själv kan vara ett effektivt sätt att sänka kostnaderna. Om du har tid, kunskap och rätt verktyg kan du själv göra de uppgifter som inte kräver yrkeskunskaper. Exempelvis målningsarbete, golvläggning, trädgård eller snickeriarbeten. Tänk dock på att alltid anlita professionell hjälp när det behövs, särskilt vid installation av el, vatten, avlopp eller ventilationssystem. Att lägga ner din egen tid på delar av byggnationen sparar pengar, men kom ihåg att aldrig tumma på kvalitet eller säkerhet.

Sammanfattning – håll nere kostnaderna i ditt husprojekt

Genom att du planerar noggrant, gör smarta materialval och själv genomför delar av arbetet så kan du kan bidra till att hålla kostnaderna nere och bygga ditt hus så billigt som möjligt. 

Men som jag nämnt tidigare så är det alltid viktigt att du överväger rådgivning från professionella byggexperter samt följer gällande lagstiftning och bestämmelser. En erfaren byggkonsult kan dessutom hjälpa dig att identifiera vilka kostnader som du kan dra ner på. Samt även identifiera sådant som kan leda till dyra misstag under byggprojektet. Så min rekommendation är att ta hjälp i planeringsfasen för att skapa de bästa förutsättningarna för ett smidigt projekt som håller sig inom din budget. H3K är en byggkonsult med 25 års erfarenhet i byggbranschen och kan hjälpa dig skapa rätt förutsättningar för ett lyckat projekt.

Du kan boka en helt gratis första rådgivning med mig här >>