hem@h3k.se  |  070-606 50 02

Vad gör en byggkonsult

Byggkonsulten är en viktig resurs i ditt byggprojekt

Jag får ofta frågan “vad gör en byggkonsult”. En av de viktigaste uppgifterna är att säkerställa kvalitet och undvika dyra misstag vid ny- eller ombyggnation. I den här artikeln får du veta hur du kan få hjälp.

Man kan säga att en byggkonsult är en specialist som arbetar med att hjälpa till i en rad olika delar av projektet. De hjälper dig lösa problem och ger dig råd om alla typer av byggrelaterade frågor. 

Byggkonsulten hjälper till med att planera och utföra projekt, förutse och lösa problem som kan uppstå, bistår dig vid val av material och produkter för projektet men även med budget och rutiner. Dessutom kan du få hjälp med att följa regler och lagar som gäller vid husbyggen.

Ett byggprojekt innehåller många delar och fallgroparna är många. Det tar tid och energi för dig om det blir fel och du behöver göra om saker. Man kan säga att ju senare ett fel eller misstag upptäcks i processen, desto dyrare blir det att rätta till det.

En konsult kan hjälpa dig med planering av ditt projekt, ställa rätt krav till rätt mottagare, leda ditt projekt under byggtiden, upphandla och skriva avtal med entreprenörerna osv.

Vad gör en byggkonsult?

När bör jag anlita en konsult?

Generellt så är det bra att anlita expertis när du själv inte är insatt i byggprocessen. Det finns ett flertal regelverk att förhålla dig till och det kan vara klurigt att helt förstå vad dina leverantörer lovar. Ett avtal för nybyggnation innehåller ofta termer som inte är så vanliga utanför byggbranschen.

Konkret exempel på när du kan behöva anlita konsult:

Ritningar som inte stämmer och som i värsta fall kan ge stora problem vid byggnationen är en av de utmaningar som kan uppstå vid byggprojekt. En byggkonsult är expert inom området och hjälper dig granska ritningar, offerter och läsa avtalet. 

Några vanliga frågeställningar som du kan få hjälp att hantera:

Hur väljer jag rätt konsult för mitt projekt?

Det är viktigt att du anlitar en konsult som levererar den kvalitet du förväntar dig. Fråga gärna om tidigare uppdrag, referenser och hur hen har löst liknande utmaningar som du står inför. Några saker att tänka på:

Sammanfattning – vad gör en byggkonsult?

Här är de tre viktigaste skälen till att byggkonsulten kan göra stor skillnad för dig:

Har du funderingar inför ditt byggprojekt? Varmt välkommen att boka in mig för en första kostnadsfri konsultation på 30 minuter här >>